La integració del model sostenible dins l'estratègia empresarial

14 de marzo de 2016

La integració del model sostenible dins l'estratègia empresarial

En diferents articles d'aquest blog he parlat de l'aposta d'Agbar pel desenvolupament sostenible i la transformació de la nostra cultura corporativa. El cert és que portem 150 anys adaptant-nos a la història i contribuint a la sostenibilitat del nostre entorn. Però, des de fa dos anys, treballem per incorporar el model sostenible a la nostra estratègia. Ha estat un procés de llarga maduració i que, per descomptat, segueix evolucionant per tal d'adaptar-nos a l'era de canvi  en la  que vivim immersos.

Com sabeu, la missió d'Agbar és gestionar l'aigua amb eficiència per millorar la qualitat de vida de les persones en equilibri amb el medi ambient. Aquesta missió situa la sostenibilitat al centre de l'activitat de l'empresa, englobant els tres pilars del desenvolupament sostenible: econòmica, social i mediambiental. Estem convençuts que l'únic camí per garantir la viabilitat del negoci a llarg termini és apostar per aquest model, ja que incorpora les preocupacions socials, mediambientals, ètiques i laborals a la presa de decisions, buscant al seu torn l'equilibri amb els interessos econòmics.

L'adopció del model sostenible dins la nostra estratègia empresarial ens converteix en un referent en la gestió i la cultura de l'aigua. Estem estenent aquesta filosofia a tots els nivells i la transformació contínua és la nostra eina per aconseguir-ho, basant-nos en quatre eixos: Digital, Innovació, Social i Sostenible (DISS). També és fonamental la nostra aposta per la transferència del coneixement, el talent i la tecnologia. La nostra inversió en R+D+I l'any 2015 va superar els 16,1 milions d'euros.

La integració del desenvolupament sostenible s'ha anat produint a poc a poc, però a consciència. El nostre objectiu és aplicar aquest model a cadascuna de les empreses que integren el Grup Agbar, però, ara com ara, Aigües de Barcelona és la més avançada en aquest camp. El Pla Aigües 2020 ha estat dissenyat per impulsar el desenvolupament sostenible a l'Àrea Metropolitana de Barcelona en col·laboració amb tots els actors implicats. Aquest pla, que ha comptat amb la participació del 10% de la plantilla d'Aigües de Barcelona, sintetitza la política de desenvolupament sostenible en 10 compromisos i ha aconseguit establir més de 300 accions que s'aniran desglossant any per any.

Els 10 compromisos del Pla Aigües 2020

La implantació de la sostenibilitat a l'estratègia d'Aigües de Barcelona s'ha dut a terme en tres etapes. La primera es va centrar en una anàlisi de l'entorn i en impulsar el diàleg amb els nostres treballadors. Gràcies a les seves contribucions vam poder definir els tres elements clau per fomentar la sostenibilitat al nostre entorn: aigua, ciutat, persones. Podem afirmar que estem compromesos amb les persones, és a dir, amb la implicació social i la qualitat de vida; que cuidem del planeta a través de l'autosuficiència energètica, l'economia circular i la protecció de la biodiversitat; i que construïm ciutat amb inversions responsables i transparència.

En la segona etapa del procés vam desplegar la nova estratègia, liderant el diàleg amb els grups de relació i incrementant la comunicació; l'objectiu, crear una visió compartida. La tercera etapa es basa en el seguiment de l'estratègia per consolidar-la i optimitzar-la al màxim. Per això realitzem un control periòdic dels resultats obtinguts i potenciem la participació interna i externa.

En el model sostenible no s'adopta ni s'hi posa punt i final, sinó que està en constant evolució per donar resposta a les necessitats de cada moment. Al meu parer, per mantenir-lo viu és imprescindible transmetre la missió als empleats i assegurar així la perdurabilitat de l'empresa. A Agbar considerem les persones el nostre patrimoni més preuat. El concepte employees first està per sobre de tot, el nostre equip humà i el seu talent és fonamental en la nostra estratègia.

Per aquest motiu, volem connectar la missió de l'empresa amb la missió personal, perquè cada professional assumeixi la política corporativa de desenvolupament sostenible com a projecte propi i hi contribueixi amb el seu esforç i la seva il·lusió. Aconseguir aquest nivell d'implicació serà possible gràcies al canvi cultural present a la nostra societat envers un món més sostenible. Cada individu ja té el canvi a la seva ment, el que volem aconseguir a Agbar és fer-lo aflorar en cadascun dels nostres quasi 11.000 empleats.

Vivim en temps líquids, per això la capacitat de resiliència és vital, així com saber prioritzar sense perdre eficàcia. La nostra manera de mantenir-nos àgils és integrar objectius, compromisos i expectatives tant internes com externes en un únic pla de negoci. De la mateixa manera, puc assegurar que no hi haurà cap resultat a curt termini que hipotequi el nostre compromís amb el desenvolupament sostenible. Tant al Pla Aigües 2020 com a nivell del Grup Agbar existeixen objectius econòmics que seran posposats en favor d'accions socials i mediambientals que reportaran beneficis a llarg termini.

La fita és consolidar el model de desenvolupament sostenible per cohesionar els nostres valors corporatius de manera ferma. Ho farem des d'un lideratge orientat a la creació de valor i al foment del diàleg amb tots els nostres grups de relació, sobretot amb els més importants: la ciutadania i els nostres empleats. A aquests últims voldria demanar-los la seva col·laboració i implicació per fer del model sostenible el nostre projecte comú i, més encara, els convido a interioritzar-lo com una  manera de vida més responsable i equilibrada.

Etiquetas:


Linkedin
Facebook Siguenos en Facebook