Consejero delegado de CriteriaCaixa · Presidente de Aigües de Barcelona ·

Aquest article correspon a les paraules pronunciades per Miquel Molina, director adjunt de ‘La Vanguardia’, durant l’acte d’entrega de La Clau de Barcelona, atorgada per Club d’Amics de la Clau de Barcelona el passat 8 de febrer de 2018.

El dia que em van convidar a pronunciar una glossa de la persona de l’Àngel Simon vaig tenir la curiositat de comprovar què entenem exactament per glossa. Els resultats variaven segons el diccionari que consultava, però dominaven les accepcions de tipus negatiu: “Explicación o comentario de un texto oscuro o difícil de entender”, vaig llegir en un antiga edició de l’Espasa. “Una explicación malévola o suspicaz de una cosa”, deia una de les entrades del María Moliner.

Com que no tenia cap intenció de venir a aquí a amargar-li la festa al nostre homenatjat, vaig seguir buscant i vaig trobar, en un vell manual de lingüística, una definició molt més adient per l’acte que ens reuneix aquí. La definició és aquesta: “Glosa es una nota escrita en los márgenes o entre las líneas de un libro en la cual se explica el significado de un texto”.

Es clar, vaig recordar les Glosas Emilianenses que havia estudiat al  batxillerat. Eren aquelles anotacions en els extrems del paper que ajudaven a entendre un còdex en llatí. Estaven escrites en vàries llengües i se les considera el primer text en llengua castellana. I sí, vaig decidir que la meva intervenció seria aquí una anotació escrita amb lletra petita en els marges, en els marges del discurs que pronunciarà a continuació  l’Àngel Simon. Segur que a l’Àngel, lector apassionat i bibliòfil, li semblarà adient aquesta figura de l’escriptura als marges. Es una manera de poder dir, com una nota a peu de plana, el que ell, per pudor, no diria mai de la seva trajectòria, però que els presents aquí sí tenen dret a escoltar.

Així, amb lletra petita i com a complement del text principal, diré que vaig entendre la naturalesa de la relació entre Àngel Simon i la seva ciutat un dia que vaig prendre un cafè amb ell a la vuitena planta de la seu de la Ciutat de l’Aigua a la Zona Franca, on des de fa més de tres anys té el seu despatx com a president d’Aigües de Barcelona.

Des d’allà, mirant cap al mar, es pot veure la seu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, on Àngel Simon va treballar entre els anys 1989 i 1995 com a gerent. Van ser només sis anys, però en pocs períodes de la seva història contemporània ha viscut Barcelona uns anys més extraordinaris que aquells. Des del seu càrrec, l’Àngel Simon va participar activament d’aquella il·lusió col·lectiva que van ser els Jocs Olímpics de Barcelona. Sobre aquest concepte, el de la il·lusió col·lectiva, tornarem a parlar en un altre moment d’aquesta glossa.

L’Àngel, nascut a Manresa, havia arribat a Barcelona a principis dels anys 60 i havia iniciat un itinerari que l’havia portat des del barri de Sant Andreu de la seva infantesa fins a Pedralbes, on es trobava la facultat d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de la UPC. Tot passant per una Ciutat Vella i per una Rambla en plena ebullició pel canvi de règim i l’esclat de les llibertats, que va conèixer a partir de les seves incursions a la Biblioteca de Sant Pau-Santa Creu, al carrer de l’Hospital.

Dèiem que durant el període preolímpic i olímpic, l’Àngel Simon, igual que altres persones que estan presents en aquesta sala, va participar d’aquella il·lusió col·lectiva que va donar impuls a una Barcelona que volia deixar de ser aquella ciutat grisa de la seva infantesa, de la infantesa de molts dels que estem avui aquí. Una Barcelona que va saber reinventar-se a base d’enderrocar muralles per créixer i veure món, igual que ho havia fet un segle enrere, en ocasió de l’Exposició del 1888. En aquest cas, però, no es tractava de muralles romanes o medievals, sinó ferroviàries, urbanístiques i, sobretot, mentals.

Sovint es critica ara la utilització del terme cosmopolita. A alguns no els agrada perquè el vinculen a la part negativa que comporta la globalització. Altres el rebutgen perquè el consideren una negació del dret a identificar-se amb àmbits locals o nacionals. Doncs bé, tornarem al diccionari i buscarem sinònims per definir el que barcelonins i barcelonines com l’Àngel Simon (alguns des de càrrecs importants i altres com a voluntaris a peu de carrer), van aconseguir amb aquella Barcelona dels 80-90. Si no volem utilitzar el terme cosmopolita perquè no creiem que no s’escau, direm que aquells barcelonins van convertir una ciutat tancada en ella mateixa en una metròpoli universal. Quedem-nos amb la idea d’aquesta Barcelona universal.

L’any 1995, quan la ciutat començava a rebre els fruits d’aquella inversió de talent i d’il·lusió al voltant dels Jocs Olímpics, l’Àngel Simon es va integrar a Agbar i va assolir responsabilitats que el van dur a Portugal i a Xile, un periple que sense cap dubte li va servir per veure Barcelona des d’una altra dimensió.

Ja de tornada a la seva ciutat com a director general d’Agbar, amb Ricard Fornesa a la presidència, l’Àngel Simon participa de l’aposta de la seva empresa per dotar-se d’una nova seu icònica i, a més, contribuir a que Barcelona guanyés un nou eix de centralitat. La Torre Agbar, ara Torre Glòries, no només redibuixa l’skyline de la ciutat i permet que aquesta guanyi un nou atractiu turístic (té més de 70.000 posts a Instagram), sinó que es convertirà en l’accés simbòlic a la nova Barcelona del coneixement. És a partir de la torre que s’estructura un nou pol de creativitat que concentra des de grans empreses fins a tota mena de start up i de projectes alternatius (molts vinculats a la cultura) i que és l’evidència que existeix una Barcelona cosmopolita (perdó, universal) i dinàmica amb la que s’ha de seguir comptant.

Per acabar, voldria tornar a l’escena que us comentava abans, a la vuitena planta de la Ciutat de l’Aigua. Des de la nova seu d’Agbar al passeig de la Zona Franca, mirant cap al sud, es contempla la que sense dubte és un altre àrea de creixement potencial de Barcelona. En aquest sentit, la decisió de l’empresa a l’hora d’ubicar el seu centre d’operacions, amb l’Àngel Simón ja a la presidència, torna a ser un repte que Agbar llença a la ciutat: ens assenyala  un nou horitzó de desenvolupament d’iniciatives creatives.

Però des d’aquella finestra, a més de les empreses de la Zona Franca, són també molt visibles les torres de la plaça d’Europa de l’Hospitalet, tot un símbol d’aquest concepte de Barcelona extensa i poderosa. Les torres no son massa lluny de l’edifici on ell va adquirir aquesta vocació metropolitana.

Perquè l’Àngel Simon, que com a conseqüència de les seves responsabilitats és molt conscient que la nostra ciutat està competint amb capitals que sí han pogut dotar-se de governs metropolitans amb plens poders, és un convençut partidari de pensar Barcelona en termes de metròpoli. El ‘thing big’ suposa, en el seu cas (gosaria de dir que en el de la majoria de nosaltres) pensar no en la Barcelona limitada al seu estricte terme municipal, sinó en una ciutat de 3,2 milions d’habitants que integrés totes les fortaleses i capacitats d’uns municipis que estan representats avui aquí per molts dels seus alcaldes.

Molts avui estarem probablement d’acord en que per sortir del laberint en que es troba Barcelona després d’aquest 2017 tan convuls caldrà renovar aliances i concentrar esforços per tal de recuperar aquella il·lusió col·lectiva de la que parlàvem al començar. Renovar i establir noves aliances entre la iniciativa pública i la privada; entre l’economia més clàssica i l’economia més informal; entre tots els qui estimen Barcelona i volen preservar-la al marge de quin sigui el seu posicionament en el debat Catalunya-Espanya; però també renovar i enfortir l’aliança entre la capital i les ciutats que li fan corona.

L’Àngel Simón, que té un blog personal portat molt al dia on també fa reflexions culturals, escrivia fa poc un post sobre l’exposició ‘Zone of Hope’, promoguda per Aigües de Barcelona i que es pot visitar en el Reial Centre Artístic. En el seu blog, Simon deia que cal anticipar-se a la crua realitat que podrien viure les properes generacions si no actuem. Es referia, concretament, als efectes del canvi climàtic. Però jo voldria prendre prestada aquesta mateixa frase i, de manera tramposa, portar-la cap a l’actual debat sobre l’estat de la ciutat. En aquest sentit, pel que conec de la seva trajectòria i pel que he pogut esbrinar quan he tingut el plaer de conversar amb ell, estic segur que el nostre homenatjat acceptarà que tanqui aquesta presentació, aquesta, glossa, dient que ell, l’Àngel Simon, és un d’aquells barcelonins que de veritat estan capacitats per a anticipar-se a la realitat i per contribuir a deixar a les properes generacions una ciutat (cosmopolita i metropolitana) millor que la que ara ens espera a la sortida d’aquest acte.

Es per tot això que és per a mi un honor participar en aquest acte d’entrega de la Clau de Barcelona a Àngel Simon.

Filtros

La ciudad del siglo XXI
Inauguración de la sede en Madrid de la Sociedad Barcelonesa de Estudios Económicos y Sociales de Foment del Treball...
Gracias
Desde hace tres décadas, he estado vinculado a un mundo que me apasiona, que es el agua y al...
1 minutos
Alianzas público-privadas en la gestión del agua en Chile
El modelo de alianza público-privada para la gestión del agua en Chile cumple 25 años. Esta colaboración entre el...
1 minutos
125 Aniversario 150 aniversario 2050 acceso acceso universal acción Acción Social actividades actuacion conjunta acuaforum acuerdo de parís acuíferos administradores agbar agenda 2030 agricultura agua agua potable agua potable y saneamiento agua regenerada aguas andinas Aguas de Alicante aguas de barcelona aguas de cartagena aguas de saltillo aguas regeneradas aguas residuales Aguas subterráneas aigua aigües de barcelona Alhambra de Granada alianzas alimentación alimentación saludable alimentos ángel simón Aniversario año Antoni Gaudí aquae campus aquaforum arte Aua autosuficiencia energética barcelona BASF Becas Talento bienestar big data biodiversidad biofactoría biofactorías calidad de las aguas calidad del agua cambio cambio climático camins.cat Canales y Puertos Canals i Ports canarias Cartagena Cartagena Avanza cataluña cede Cercle d'Economia Cercle de l'Aigua cetaqua chile ciclo del agua ciclo integral del agua ciencia círculo financiero ciudad ciudadanía ciudades ciutat clásicos aquae clientes co2 Col·legi d'Enginyers de Camins colaboración colaboración público-privada Colegio de Ingenieros de Caminos Colegio de Ingenieros de Caminos Canales y Puerto comercio competitividad complicidad compromís social compromiso compromiso social conciliación laboral concimiento coneixement CONFAVC Conferencia confianza confianza empresarial Congreso CEDE Congreso de Directivos CEDE conocimiento conservación constitución española consumo contaminación del aire contrato social cooperacion cooperación al desarrollo cooperación pública-privada cop21 COP28 covid-19 crea creatividad criterio Criterios ESG cultura cultura laboral daniela rebolledo decenio del agua defecación al aire libre depuración derecho derecho de aguas derecho humano derecho humano al agua derecho humano al agua y saneamiento derechos humanos desafío desarollo sostenible desarrollo sostenible Desayunos CEDE Desayunos ESADE desenvolupament sostenible desigualdad Desperta Barcelona! día de la tierra día de los museos día de los trabajadores día del alivio de la tierra día del libro Día del retrete Día del saneamiento día internacional de la madre tierra día internacional de la mujer día internacional de los trabajadores día internacional mujer día mundial dia mundial de aigua día mundial de la alimentación día mundial de la madre tierra día mundial de la tierra día mundial de los humedales día mundial de los museos día mundial del agua día mundial del lavado de manos día mundial del libro día mundial del medio ambiente día mundial del medioambiente día mundial del retrete día mundial del saneamiento día mundial medio ambiente día mundial museos día mundial saneamiento diálogo dieta mediterránea digitalización dinapsis directivo discapacidad disrupción diss DMA DMA2023 earth day 2018 earth overshoot day Ecofactoría economía economia circula economía circular económica educació educación eficacia eje social El Economista El Español el niño emergencia climática emisiones cero emisiones co2 empleabilidad empleo emprendedor emprendedores emprendeduría emprenedoria empresa empresario EMUASA energía enginyeria entrevista equidad ESADE escasez escuela del agua esfuerzo ESG españa estrategia diss estratègia empresarial Estructura Económica de España estructuras verdes ética eulogio dávalos excel·lencia excelencia excelencia empresarial exposición fao FCC Business financiacion foment del treball fondo de solidaridad Fondos Next Generation formación formación dual Foro de Vanguardia foro económico mundia foro económico mundial fotografia fp dual francia fundació agbar fundación acuorum Fundación Agbar fundación aquae fundación astoreca Fundación Caminos Fundación CEDE fundación once futuro futuro verde gabriela mistral Galicia Galiciapress gaudí género Geopolítica gestión gestión del agua gestión eficiente gestión hídrica Gestión Sostenible global gobernanza gonzalo rojas Granada Green Deal gro harlem brundtland Grupo Godó Grupos de interés hábitos saludables Hacer visible lo invisible hidraqua Hidrogea historia hub huella de carbono huella hídrica iberoamérica ideas IESE igualdad igualdad de genero igualdad de oportunidades ildefon cerda ilusión Inauguración inclusión social industria infraestructuras ingeniería ingeniero innovació innovación Instituto Cervantes intel·ligència inteligencia artificial internacional inversión inversor investigacion iwater barcelona jabón jaime lamo de espinosa JGGI2022 JGGI2023 Jornadas de Otoño Juan José López Burniol Junta General Junta General de Grupos de Interés jurídico La Vanguardia La Voz de Galicia latinoamérica lavado de manos lectura legumbres léo heller letras libro libros liderazgo literatura llibre madrid mar marca españa master master tecnologia gestion agua masterclass MBA medio ambiente medioambiente Medios Mestizaje migraciones modernidad movethedate mundo liquido museo museos museos día internacional de los museos música naciones unidas naturaleza neruda networking Next Generation nicanor parra objetivo de desarrollo sostenible objetivos objetivos de desarrollo sostenible objetivos del milenio occidente océano ocupación de calidad odm ods ods6 Oficinas onu OSUR pacto social panhispánico partenariado público privado participacion participación público-privada pasión patrimonio perspectiva de género perú peter gleick pib plásticos pobreza Podcast poesía política potable Premio premio cervantes premios prevención profesionales profesionales del agua proyectos público-privado quim monzo rae Ramon Tamames raúl zurita reconstrucción reconstrucción económica sostenible reconstrucción verde recursos ecológicos recursos hídricos recursos naturales redes reducción de emisiones reformas Regeneración Regeneración del agua regulación regulador único reindustrialización remisiones cero renovables residuo cero residuos resiliencia resiliencia urbana responsabilidad social retos reutilización reutilización del agua rewater global plan riesgos rosa rsc saneamiento saneamiento universal sant jordi santiago sector agrícola sector del agua seguridad alimentaria seguridad jurídica sequía Shlomo Ben Ami smart agriculture smart cities smart city social sociedad siglo xxi soft path solidaridad solidaritat soluciones naturales sostenibilidad sostenibilitat suez suministro talent talento Tamames tecnología territori territorio tic torre agbar trabajador trabajadores trabajo transformación transformación cambio Transformación ecológica transición ecológica transparencia treball trinomio agua-alimentación-energía turismo unicef universidad UPC upc school urbanisme urbanismo urbanización valor del agua valores Veolia Viaqua violeta parra visionario Wake Up Spain world toilet day